Hungarikumok
2011.10.14. 14:40
Paprika
A magyar paprikát keresve legalább háromféle zöldség, illetve fűszer képe tárul a látogató elé. A piacokon füzérekben lógó, a zacskókban pihenő őrölt változat és maga a sárga, piros vagy zöldszínű zöldség. Noha mindháromnak megvan a maga helye és funkciója, hazavinni az őrölt fűszert szokták, amely oly sok Magyarországon népszerű étel (pörkölt, paprikás krumpli, paprikás csirke, lecsó) alapvető hozzávalója. Kalocsa és Szeged a két legnagyobb paprikás város, az innen származó készítményeket keresve azonban figyeljük, hogy édes, vagy erős változat kerül-e a kosárba.
Libamáj
A felejthetetlen ízt elsősorban frissen készítve ajánljuk egy libamáj-specialista étteremben (pl. Tigris, V., Mérleg u. 10., www.tigrisrestaurant.hu vagy Alabárdos, I., Országház u. 2., www.alabardos.hu), így ha nem követelik az otthon maradtak, tekintsünk el a konzervváltozat hazacipelésétől.
Pálinka
Az erjesztett gyümölcsök lepárlásával készülő, legalább 37,5%-os alkoholfokkal rendelkező italt az EU-s jogszabály értelmében, csak ha Magyarországon és négy osztrák tartományban készült, hívhatják pálinkának. A leggazdagabb választékot a Magyar Pálinka Házában találjuk (VII., Rákóczi út 17., www.magyarpalinkahaza. hu, 06-338-4219).
Tokaji
Az egyik legismertebb magyar bor, amely a világon egyedülálló klímájú észak-magyarországi borvidékről, Tokaj-hegyaljáról származik. Az aszúkészítés rendkívül munkaigényes és kockázatos vállalkozás, hiszen a szüreteléshez meg kell várni azt a kivételes pillanatot, amikor a nemespenész már éppen annyira borítja a szőlőszemeket, hogy azok tökéletesre töppednek. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor a Bortársaság (7 üzlet városszerte, az egyik legnagyobb választék az I., Batthyány u. 59. sz. alatti boltban, www.bortarsasag.hu) üzleteit ajánljuk.
|