Onyx étterem
Az Onyx Étterem Magyarország második Michelin-csillagos étterme: egy évvel a Costes után, 2011-ben nyerte el az elismerést. Ez volt ugyanakkor az első alkalom, amikor magyar szakácsok – Szulló Szabina és Széll Tamás – munkáját ismerték el így. Az étterem a budapesti Vörösmarty téren, a Gerbeaud házban működik.
Az étterem 2007 áprilisában nyílt meg. A jellemzően telt házzal működő éttermet a Michelin Guide ellenőreinek 2010-es észrevételei alapján 2011 januárjában kibővítették, tágasabbá tették, és a konyhát is átalakították.
Az Onyx filozófiája szerint a kiváló alapanyagokat ötvözik a modern technológiával. Ételválasztékukban a hangsúlyt a magyar ételekre helyezik, melyet nemzetközi fogások egészítenek ki. A kínálatban szerepel többek között a tanyasicsirke-kolbász kacsamájjal, savanyúkáposzta-mártással, habart tojással és kandírozott szalonnával, vagy a szopósmalac-sült almás véreshurkával, lilakáposzta-mártással, káposztalekvárral és nudlival.
Alapvetően hazai alapanyagokkal dolgoznak, de némelyeket (főként halat és húst) külföldről szereznek be az egyenletesen magas minőséget nyújtani tudó hazai beszállítók hiánya miatt. A desszertek kiemelkedő színvonalát a Gerbeaud cukrászattal való szoros kapcsolat biztosítja.
Az étterem séfje (executive chef) Szulló Szabina, aki a szakácsok munkáját fogja össze, és biztosítja a kereteket is (pl. menük összeállítása, alapanyagok biztosítása). Séfhelyettese (sous-chef) Széll Tamás.Az étteremben hétfőnként szünnapot tartanak, hogy folyamatosan ugyanaz az összeszokott személyzet szolgálhassa ki a vendégeket.
2009-ben az Onyxot a Dining Guide magazin beválasztotta Magyarország tíz legjobb étterme közé.
A 2011-es Gault Millau Ausztria étteremkalauzban 16 ponttal holtversenyben a második legjobb magyarországi étterem lett. 2011 márciusában – Magyarországon a Costes után másodikként – egy Michelin-csillaggal ismerték el.
Alexandra Kiadó Étteremkalauza 20 pontos rendszerében 2010-ben 14,5, 2011-ben 16 pontra értékelte.
|