Szeretném kerülni a sablonos formákat.. Az oldal eredetileg egy versenyre készült, de mivel országunk fővárosában élek ezért gondoltam fenntartom. Nem szeretnélek titeket cikkekkel terhelni, hiszen aki akarja úgyis máshol elolvassa.
Nos igen, jogos a kérdés hogy akkor miért van az oldal. Mint említettem, versenyre készült.. a cél, az volt hogy minél részletesebben bemutassam a várost. Én ezt most saját tapasztalatokkal, fotókkal egészíteném ki.
Szöveg források:
- wikipédia
- origo.hu
- bkv.hu
-budapestinfo.hu
Kizárólag saját készítésű képek. Múzeumokban készült képek, képek újságokból és könyvekből, ismerősöktől.
Ha úgy gondolod, hogy van valami nagyon jó képed, akkor azt jelezd, és kikerülhet ide, természetesen forrás megjelőlésével.
Video
2011.11.03.-án késő délután a Lánchíd alá beszorult a 19-es villamos. Sajnos csak későn jutott eszünkbe, hogy felvegyük így csak a vége látszik, de azért egy kicsit látványos ahogy próbálkozik.
A Costes Magyarország első Michelin-csillagos étterme.[2] Budapesten, a Ráday utcában található.[3] Tulajdonosa Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál főszervezője.
Történelem
Az étterem 2008-ban nyílt meg. Konyháját a nyitástól 2009 végéig Miguel Rocha Vieira vezette. Ezt követően Nicolas Rafael Delgado volt a séf 2010 júniusáig, amikor visszatért Vieira a konyha élére.
Ételek
Az étterem filozófiája szerint a modern nemzetközi konyhát ötvözi a magyar konyhaművészettel. A kínálatban szerepel többek között tarisznyarákos szusi guacamole mártással, glaszírozott borjúmirigy babpürén, szezonális erdei gombákkal és omlós fácánmell kacsamájjal töltött kelkáposztával is. Egy főétel 5-10 ezer forintba kerül. Az ötfogásos degusztációs menü – amely lényegében az étterem karakterét is összefoglalja – borokkal együtt körülbelül 20 ezer forintba kerül.
A csúcsgasztronómiát megcélzó éttermekhez hasonlóan nem a mennyiségre, hanem az alapanyagokra, a technológiára és a kinézetre helyezik a hangsúlyt. Az alapanyagokat a hazai termelés minőségi megbízhatatlansága miatt a párizsi Rungis piacról szerzik be.
Személyzet
Az étterem séfje a portugál Miguel Rocha Vieira, akinek mestere, Ferran Adrià a molekuláris gasztronómia legfőbb képviselője. Egy ideig az argentin Nicolas Rafael Delgado vezette a konyhát, aki 2010-ben a Mix Terasz nevű étterembe távozott.
Elismerések
A Costes kapta 2009-ben a Dining Guide Év Étterme díját. 2010 márciusában – Magyarországon elsőként, Közép-Európában a prágai Four Seasons szálloda Allegro nevű étterme után másodikként – Michelin-csillaggal ismerték el.
A 2011-es Gault Millau Ausztria étteremkalauzban 17 ponttal a legjobb magyarországi étterem lett, de cseh és szlovák versenytársait is megelőzte.
Az Alexandra Kiadó Étteremkalauza 20 pontos rendszerében 2009-ben 15, 2010-ben 15,5, 2011-ben 16 pontra értékelte.